Mace-mace lah

Aku masih lagi berada di UPM.

Tapi aku akan berpindaah ke Tmn Bukit Belimbing, belakang MINES.  Ohooo… jangan tanya aku camana neighbour aku on the first day aku punggah barang.  Selain sangat-sangat pelik (sebab tak park keta dalam area umah sendiri), diaorang main park je depan umah orang.  Alkisah aku memahami diaorang tatau aku baru pindah, aku baru je setengah jam gi umah sepupu aku nak semayang dah ada orang park depan pintu pagar umah aku.  Pakcik depan umah aku bagitau itu keta umah aunty depan umah aku.  Dalam hujan renyai tu aku gi panggil aunty depan umah aku.  Tahu tak… boleh aunty tu buat  tak tahu aku duk panggil dia, dia jalan je dari living hall dia gi dapur sambil buat tatau aku duk ketuk pagar dia… Aku dengan marahnya buka pintu pagar umah dia, panggil kuat2 depan pintu.

“Hey, you ni tak ada otak ke. I panggil you banyak kali pun tak dengar ke. I ni pregnant duk tengah hujan tau panggil-pangil you! Pegi alih keta you main park je depan umah orang,” memang marah betul aku. Aku jerit tau! Ingat aku terkinja depan umah dia nak mintak sedekah ke?

Nak dijadikan cerita ni lagi best, walaupun umah ni dua pupu aku yang punya, tapi dia guna agen (yang aku pun tatau duk mana dan aku sendiri tak penah jupe).  Hanya kawan dia (a very old, unprofessional lawyer) yang ada opis kat tmn melati yang serahkan kunci kat kitaorang.  Aku dah bayar sewa as agreed (2+1), about RM1,850 (including his RM150.00- 2 years legal agreement yang tak ada pun lagi) and bila aku masuk umah, meter paip xada.  Dahle that old, unpro lawyer amik duit without giving us an official receipt, he just put that money in his baju melayu pocket. Isn’t it weird plus stupid when he said to me, patut you bagitau I u nak resit bila aku mintak resit. Hello MR LAWYER, everything about money needs to be official.  Driver kat arachem pun tahu nak bagi resit, apatah lagi you a lawyer with MBA from US konon.  Aku call agen tu bagitau meter air xada (that’s what he was paid for- to hear any complaint) tapi instead dia suruh aku call dua pupu aku bagitau.  I was paying for the phone bill to do his job! At the end of the day, dua pupu aku gak tepon dia suruh dia call PUSPEL (which he should have done in the first place). I am so freaked out, bila that agent called me, I tak pick up phone but SMS him saying call me HANYA bila puspel dah pasang meter air. Terrible agent dan aku SMS dua pupu aku bagitau dia, this agent is not doing anything, find another one next time. Patutle umah dia takdek orang nak duduk.. except me (ya la sewa dah kurang kan duk je la). In the terrible MRR2 jem, I called my uncle yang skang di KK complaining… dah le stress jem, nak pindah pun stress.

Skang aku stress ngan windows vista ni. Aku baru beli Dell merah, RM2,500 dengan windows vista basic (which I hate).  Aku terpaksa guna jap hinggalah kalu hubby aku free nak tukar g Windows XP.Itupun lembapnye… aku dah buatkan printer dalam lab Dr Zuki ni bulih di access semua PC lain. Paling bestnya, susah nak add printer dari windows vista plus printer tu connected dengan PC with windows XP!!!! arghhhh aku terpaksa juga guna dekstop aku (walaupun aku asyik gaduh ngan trojan – shut down manjang) semata-mata nak print! At the end of the day, aku tak print apa pun.

Dan skang nih aku mesti practice using proper english sebab nak ambil IELTS exam.  Aku nak gi kelas ke ha? RM600 tapi berbaloi kalu dapat band tinggi… exam aja RM510 (UPM bayar) tapi kelas tak.  Ari ni aku beli the star sebab nak cuba improve knowledge dan skill writing. Sejak grad, jarang sunggoh aku cakap english. Kat umah cakap jerman ngan hubby aku (kelate language). Kat opis cakap melayu je… Presentation jauh sekali. Dr Zuki asyik tanya perkembangan Utrect Univ.  Orang UU dah jawab le Dr Zuki, antar borang dulu baru mintak biasiswa. IELTS je lum amik. BTN aku dah lulus. Skang ni prepare IELTS je… tapi bila laaa….

Dalam kesibukan Jun-July ni, perut aku makin besar.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: