Ain, Aku dan HFMD

Alhamdulillah, jumpa jugak dengan Ain last week.  Ummpph.. tak kenal pon aku. In fact sampai ari ni, dia cari ayah dia je.. so less work le aku.  huhu.. Tapi sesi suai kenal masih berjalan, nak rasuah tu susah sikit kecuali gi jalan-jalan je.  Pelik juga jumpa Ain, macam jumpa anak orang lain, tapi lama-lama aku makin attach balik ngan dia.  Cuma memang ayah dia lah tempat manja dia, and Tok Ma (mak aku~macam mak Ain).  Jeles la sikit-sikit anak tersayang manja ngan orang lain.

Tapi punyalah best, si Ain ni telah menjangkitkan aku ngan scabies.. ooo ape lah, memang aku ni orang stress kot.  NI gara-gara anak sedara aku yang membawa parasite melompat ni kat umah mak aku.  Kesudahannya Ain mengalami eczema (aku rasa sebab parasite tu sendiri) dan kegatalan yang teruk.   Apo laie, menggaru le Ain (masa mula jupe), dan menggaru le aku (sapai ari ni)… mule-mule aku pelik napa aku asyik pruritic je, habeh lame2 baru aku pikir.  Tension la bilo menggaru ni, padanlah kalu anjing2 kene scabies, maut menggaru.. Uhuhu..

Last week sunday, aku balik ikut jalan Terengganu, konon-konon sebab nak tengok pantai lah.  Aku memang cadang nak gi Dungun jupe kakak sulung aku.  Memandangkan memang Dungun to on the way KL, maka aku ngan hubby decide nak tidur sana.  Kakak sulung aku ada 3 anak, Husna, Hanif dan Adam.  Adam dah nak masuk 2 tahun, tapi sangat prone to diseases.  Asyik selesema manjang, pahtu masuk ICU 2-3 kali sebab lung infection.  Masa aku gi, Adam memang tak sihat.  Tapi gembira ngan syoknye Adam jupe Ain.  Ain macam biasa berjoget le.. huhuhu..  Adam pon gelak je.

Pahtu, balik je on Tuesday, akak aku call pepagi buta.

“Anak aku kene HFMD la.. Tadi doktor konfem”

Dekat Dungun ni banyak kes HFMD.  Aaa terbayang le karangan FMD aku kasi kat supervisor aku masa borak tu.  Alalala.. kengerian terasa.  Lagi-lagi teringat HFMD kat Sarawak, boley mati tau.

Jadi aku rasa, Ain tengah mengincubate virus ni.  Virus ni tengah mereplicate dengan banyaknye, shedding gak masa incubate kot… uhuhu tak terbayang bilangan virus di environment.  Sungguh efisyen virus ni.  Spot pertama jelas kat muka, tapi aku lum convince lagi.  Ye lah, cik scabies ni kan masih bermaharajalela.  Balik dari JUSCO, Ain demam.  Pahtu dah napak dah segala bintit2 merah kat tangan dan kaki.

Kesian Ain, penggaruan yang ni teruk yang amat.  Sejak aku balik, minggu ni aku dan hubby asyik jaga malam.  AIn nangis tak dapat tidur.  Menggaru aja tangan dia.  Makan pon tak lalu, rasanya ulcer dalam mulut.  Tadi lepas kasi panadol, baru AIn ok sikit.  Takdok ubat apo, TLC (tender loving care) la…

Aku sertakan sikit penerangan kat wikipedia.

Hand, foot and mouth disease (HFMD) is a human syndrome caused by intestinal viruses of the Picornaviridae family. The most common strains causing HFMD are Coxsackie A virus and Enterovirus 71 (EV71)“Deadly HFMD”.[1]

HFMD usually affects infants and children, and is quite common. It is moderately contagious and is spread through direct contact with the mucus, saliva, or feces of an infected person “Hebat cara penyebaran virus ni”. It typically occurs in small epidemics in nursery schools or kindergartens, usually during the summer and autumn months. The usual incubation period is 3-7 days.

It is extremely uncommon in adults; however, still a possibility. Most adults have strong enough immune systems to defeat the virus, but those with immune deficiencies are very susceptible. HFMD is not to be confused with foot-and-mouth disease “mama belajar yang ni le Ain” (also called hoof-and-mouth disease), which is a disease affecting sheep, cattle, and swine, and which is unrelated to HFMD (but also caused by a member of the Picornaviridae family).

Berdoa sangat kesihatan kami sekeluarga fit untuk fly ke The Netherlands sunday ni, 11.45PM ; KLIA – Amsterdam Schipol.

Buat teman-teman,  aku mengkuarantin diri, sebab virus ni efisyen sangat, nanti terjangkit kat anak orang lain.  Hah, sharime, aku memang nak melawat korang tapi tak nak lah tinggalkan “BUAH TANGAN PICORNAVIRUS” ni.


2 responses to “Ain, Aku dan HFMD

  • hah

    heheh..

    scabies or mana2 pyakit kulit – pakaikan air kunyit idup (kunyit tuh gahar kat lesung..amik air)..letak kat mana yg perlu..insyaAllah 2 ari kering n ilang!

    gatal2 – bg ubat selesema..uhuh.

    nk g sunday ni dah?

  • Ana

    salam,
    Aku ucap selamat jalan all of u..semoga selamat sampai d sana..niat dihati nak hantar d KLIA tapi esok hubby ajak balik klate..rindu kat kg katanya..anyway..jgn lupa kami disini yeahh..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: