Masak & Aku

Hari ini aku masih stadi.

Diiringi lagu “Potong bebek angsa” favourite Ain.  Kami terpaksa download lagu dari youtube supaya Ain tak bosan bila kami bekerja.  Kesian Ain sebab aku dan hubby sama-sama busy.  Jadi limited sket masa nak layan.  Bila sempat baru aku gi jalan-jalan itupun ke Utrecht Central membeli-belah.

Disebabkan aku busy dengan kelas dan exam, jadi aku terpaksa pepandai adjust timing masak agar hubby ngan Ain tak kebuluran.  First week aku bangun dalam 5.30pagi untuk masak makanan lunch aku dan untuk hubby skali.  Sempat nak breakfast sebelum ke kelas.  Bila balik makan makanan sama.  Nak buat cemana, bukan macam kat Malaysia kan.  Tapi wajib masak hari-hari.

Second week aku tak larat bangun awal sebab penat giler.  Aku tumbuk garam kunyit bebanyak, dan buat perap ayam untuk seminggu tu.  Jadi kalau aku cuma masak yang sempoi aja waktu malam.  Tengahari hubby cuma goreng ayam, atleast ada yang panas dan baru dimasak.  Pahtu aku masak banyak sikit waktu malam dan terus simpan beku yang lebih tu dalam freezer.

Third week, aku demam selesema.  Apa yang dalam freezer tu lah makanan kami cukup sampai seminggu.  Hubby masak nasik dan panaskan aja apa yang ada.  Sempat lah aku bekukan kari ayam, sup sayur, tomyam, spagetti, daging blackpepper, singgang daging, bihun goreng.

Jadi, bila masak, aku memang masak hari-hari, tapi bila busy giler kenelah pikir panjang sikit.  Kalu tak dengan aku skali le lapar…Enaknya duk Malaysia!

Renung-renungkan dan selamat beramal.

Advertisements

2 responses to “Masak & Aku

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: