Busy ke?

Aku mencuba stop Facebook, YM, friendster bila online.. tapi kurang berjaya.  Kene tiru hubby aku yang lagi rajin dari aku, non stop buat keje.. ahaha..

aku skang nih tengah buat model matematik untuk research master aku.  Tension sebab banyak info kene cari untuk masuk dalam model.  Aku sebenarnya bukak cawangan blog baru khas untuk kerja aku nih sebab takut kerja aku ilang bila laptop buat hal.  Jadi banyak masa spend nak update new info, new readings dan update apa aku paham, walau aku masih blur banyak. Biostatistik model (linear & logistic regression, survival model) yang aku belajar sejak tahun lepas pon aku masih lagi tak reti.  Masuk plak model ekonomi (cost benefit, markov, DP, monte carlo), yang satunye aku akan apply untuk master aku.

Aku skang nih duk kene jupe tutor aka Phd student 3rd year nama wilma.  Punyalah pandai orang kat sini, siap supervisor aku suh Wilma tuh supervise aku.  Wilma terror bab dynamic programming, monte carlo method ngan markov chain (seme aka math model).  Wilma lah yang suh aku cari info kat dalam internet, aku memang nak muntah cari info nih, sebab susahnye nak cari mende yang kene cari, yang tak yah cari aku jupe lak.  Info yang aku nak nih kebarangkalian kematian anak lembu (calf mortality, calf morbidity, calf diseases, calf parasite mortality).

Apabila nak kene modelkan hidup si anak lembu dalam bentuk model math, macam2 le maklumat aku kene godek dari journal.  Seme nye math.  Haha dan semenye main probability. Almaklum, takdak apa fix kan, kalu tak sakit, maka sihatlah anak lembu itu.  Paling susah nak memahami management kat sini yang memang sangatlah beza ngan kat Malaysia.  Lagi2 aku tak penah practice large animal, nasible kami pegi melawat dairy farm kat sini.  Dairy farm guna automatik Milking machine, yang betul2 automatik sebab robot yang guna sensor cari teat lembu untuk perah susu.  So imagine tahap diaorang sapai robot perah susu. Tapi itu keje cik dah ngan andi bab milk ni.  Aku minat management anak lembu diaorang.

Anyway, kat cni tanahnye kocik, jadi kenelah buat keputusan bila nak bela anak lembu yang baru lahir.  Kebarangkalian itulah yang kami nak modelkan.  Hemm memang tak penah aku terpikir ye.. tapi gtu lah, kat cni memang glamer math model.. seme pun nak guna math model.

Paling latest, SIR model.  Aku gi kelas last week pon pening lah nak mahamkan SIR model, SEIR model.  Ni kalu penyakit yang transmissible, best aa guna model nih sebab leh tahu berapa banyak nak vakccinate supaya whole herd leh capai minimum herd immunity.  Aku tak guna kot sbb aku just modelkan hidup anak lembu. Kalu penyakit FMD, AI best lah nak modelkan.

Macam2 mende yang aku belajar, tapi singkat sangat masa nak mahamkan seme mende.. jadi sangkut pon berapa percent dalam otak.. lagi2 dah lama berenti jadi student. Jadi student balik pon amik masa nak panaskan enjin.  Ahah.. almaklum le, pemalas…

Laa aku dok baca journal nih, pemalas punya orang.. duk nulis blog lak!!


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: