‘jangan pandang belakang’

Apabila aku jupe supervisor semalam, agak lega sebab dia cakap result lain akan digunakan untuk paper.  Lepas submit thesis dan segala mak nenek yang berkaitan barulah sv dan tutor akan tengok balik model aku dan baiki apa yang patut.  Apa yang aku ada skang, itulah untuk abstract ke Nantes, presentation kat Nantes dan Msc dan  itulah msc thesis aku.

Yang jadi penensenan aku sekarang adalah presentation Nantes tu untuk economic modellers aka masalah untuk aku yang baru 6 bulan buat model.  Hanya model ni je aku kenal, itupun aku xkenal… Supervisor cakap, diaorang nih mesti nak tau cemana aku buat model.  Hahaha… cakap macam senang ek.  Macam-macam lah perkara aku buat, cemanalah nk pendekkan jadi 1 ayat jer?? Biar ajalah supervisor ku potong… potong… potong ayat dalam presentation aku tuh.  I don’t care sebab aku semalam terawang-awang gak bila discuss ngan dia.  Ye lah aku nih vet, dah modelkan disease mestilah aku berfikir seperti vet, bukan macam economist…

Apabila mengenangkan dah sejauh nih aku berjuang, sejauh nih aku buat model aku, sejauh nih aku mencari jawapan pada apa aku mahu, sejauh nih aku mencuba mencabar diri, akhirnya aku akui tak boleh pandang belakang.  Sama juga masa 3 kali pertama aku buat pizza, semuanya hancuss.. 3 kali pertama aku buat kek, hancuss… 3 kali pertama aku buat tomyam pon hancuss. Sebab tak ikut arahan cara masak.  Sebab tak ikut sukatan yang betul.  Research nih macam tulis resepi memasak, mesti precise dan apabila bagitahu kat orang lain, biar bila orang lain buat mesti jadi sama macam kita buat.

Apabila menulis, pengalaman itu sangat pelik, menyusahkan dan membuatkan kita paling2 nak give up.  Siapa audience, siapa yang tahu banyak atau sikit, siapa nak tanya apa, apa kita nak bagitahu supaya semuanya sampai dengan baik.  Dan berapa banyak tables, berapa banyak figures, tablesnya tak boleh ada vertical lines, ada subscript, superscript, ada track changes.  Aku fikir semua dalam model aku menarik, ye lah sebab aku baru jumpe, tapi supervisor aku potong.. potong.. potong… senang kerja.  Paling suke dia cakap, tak payah buat sensitivity analysis. Tak payah present tu.

Apa lagi nak fikir.  Cara-cara menepis pertanyaan para modellers lain.

” kenapa tak guna markov chain? Kenapa Monte Carlo?.

Jawapan;”  Sebab variation, sebab interdependant relationship.  Markov chain nih take into account semua pastu modelkan untuk waktu stabil.  Tak sesuai, tak bagus..” itu jawapan supervisor.

Pastu, “labour cost tak nampak, itu ada tak dalam model ke?”

Mestilah ada. “Berapa percent?” Supervisor aku tanya aku. Aku pulak kena check balik.  Bahaya.. bahaya…

Maksudnya aku sibuk sangat sampaikan tak ingat nak analyze result. Sebab aku sibuk fikir pasal result aku je.  Fikir nak present dan fikir nak nulih.  Gabra.. gabra.. Pening dan penat.  Menyampah pun ada sebab aku cepat keliru apa nak buat.  Last sekali tulis blog.

Wilma baik hati betulkan paper, presentation.  Semalam lepas jumpa Henk aku terus hantar abstract tu, sambil tutup mata.  Apa peduli, kalau diikutkan hati memang rasa nak baiki lagi tapi sudahlah… jangan pandang belakang!!

Advertisements

One response to “‘jangan pandang belakang’

  • husna

    k.yani dearie..
    pray for your success..honestly..xtau nk ckp ape..all thing u’re facing now, i dh penah alami..sedih..bengang, tension,,rase cm diir bodoh n sume negative ade lam kepala otak ni..tp xper..redha dan leave it to ALLAH..sebab kiet dh usaha dan buat yg terbaik dah..so let hIM decide for us..nway..take a deep breath for all thing happen..insyaallah everything will goes fine..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: