Asam pedas Ikan

Lunch hari ini.  Memang syok makan panas-panas.

  • 3 ekor ikan patin/tenggiri kembung
  • 4 ulas bawang merah-ditumbuk blender
  • 3 ulas bawang putih-ditumbuk blender
  • 2cm kunyit hidup-ditumbuk blender
  • 1 bunga kantan-dibelah dua
  • 1/2 mangkuk kecil air 1 sudu seedless asam jawa
  • 3-4 sudu besar cili kering yg dimesin sambal oelek
  • sedikit belacan- blender
  • udang kering 2 ekor- blender
  • 1 btg serai dititik
  • 3 btg daun kesum
  • 1 1/2 mangkuk kecil 700ml air biasa
  • 1 sudu garam dan 4 sudu gula gula (ikut rasa)
  • minyak masak
  • fish sauce 1/2 sudu

Cara-cara

  1. Panaskan minyak, masukkan serai, dan bahan blender (cili kering, bawang merah, bawang putih, kunyit, udang kering dan belacan). Tumis hingga naik bau.
  2. Bila sudah naik bau, masukkan air asam jawa, kacau dan biar mendidih.
  3. Kemudian masukkan daun kesum, bunga kantan, kacau dan masukkan air. Biar mendidih.
  4. Masukkan ikan, garam, fish sauce dan gula . Biar hingga masak ikan dan bolehlah dihidangkan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: