Daging masak kicap

Bahan-bahan

  • 1 batang kulit kayu manis, 3 biji bunga cengkih dan 1 bunga lawang
  • 3 biji bawang merah, 2 ulas bawang putih, 4 batang lada kering dan sedikit halia (Dikisar dan ditumis)
  • 6 sudu kicap manis cap kipas udang (lagi banyak lagi sedap)
  • Daging 200g dihiris
  • Bawang besar dihiris
  • 3 biji Kentang

Cara-cara memasak

1. Tumis bahan yang dikisar bersama kulit kayu manis, bunga cengkih dan bunga lawang

2. Setelah naik bau, masukkan daging, kemudian kicap

3. Tunggu sehingga daging keluar airnya, dan kering sedikit hingga agak pekat

4. Masukkan air agak2 menutupi daging, jangan terlalu banyak sebab nanti kicap tak terasa

5. Masukkan kentang dan tunggu hingga empuk baru masukkan bawang besar

6.  Perasakan denga garam dan gula

Kalau aku beli daging, ini antara faveret dish yang aku masak.  Aku ingat mula2 aku blajar masak dengan ma aku, aku tak tahu nak suh daging tuh kering sampai macamana. Abah aku yang suh masukkan air.

Resepi ni sedap kalau masak sikit2 sebab kalau banyak kena guna kicap banyak.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: