Ayam masak halia

Salah satu masakan tercepat dan kategori sedap la jugak…

Bahan-Bahan

  • halia (sebesar ibu jari-dihiris)
  • 3 ulas bwg putih (di tumbuk)
  • beberapa ketul Isi ayam
  • 3 biji Champiogne-Cendawan butang
  • 5 sudu sos tiram
  • garam
  • minyak
  • Hirisan lada dan daun bawang untuk hiasan

Cara-cara

  1. tumis bawang & halia sampai wangi
  2. masukkan isi ayam, masak sampai separuh masak.
  3. masukkan sos tiram
  4. masukkan air kalau nak berkuah.
  5. akhir sekali, masukkan garam secukup rasa dan renehkan bersama hirisan cendawan butang
  6. sedia untuk dihidang.

Variasi dari hasil kuah yang tidak habis

Ayam bakar dan sos tiram berhalia




2 responses to “Ayam masak halia

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: