Sambal sardin

Dijamin siap masak dalam masa 15 minit kalau semua barang ready ada kat dapur!

Bahan-bahan

  • 1 biji bawang besar*
  • 4 batang cili kering*
  • 1 biji bawang besar di hiris
  • 1 capsicum
  • sardin
  • perahan asam limau

Cara-cara

  1. Blender bahan * dan kemudian tumis hingga keperangan
  2. Masukkan gula sesudu dan garam sedikit
  3. Masukkan air selepas gula cair
  4. Asingkan ikan sardin dari kuah dan perahkan asam limau atas ikan untuk hilangkan hanyir.  Boleh juga letakkan sedikit air asam jawa dalam kuah sardin
  5. Masukkan lebihan kuah sardin ke dalam tumisan di atas, biar gelegak dan masukkan hirisan bawang besar dan kemudian capsicum
  6. Akhir sekali masukkan isi ikan

Advertisements

4 thoughts on “Sambal sardin

  1. tapi..time goreng tu letak garam sikit…kurangkan pecik2. Takpun tutup kuali. Kalo dah letak garam…kurangkan garam dlm kuah tu…nyum2 sedapnya..sardin goreng..eheh.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s