Bubur jagung & durian

Durian frozen dari Thailand memang sedap dan manis.  Jadi masakan simple seperti bubur jagung tambah pula durian manis boleh buatkan bubur bertambah menyelerakan.  Masa aku kecil-kecil, jagung dalam tin mungkin sudah ada tapi kami di kampung beli jagung bertongkol-tongkol dan hiris jagung untuk mendapatkan butirnya.  Jadi leceh lah sikit kalau nak makan bubur jagung.

Tapi sekarang sebab jagung dalam tin ada depan mata, cepatlah nak masak bubur ni.  Aku punya resepi biasa sahaja;

Bahan-bahan

  • 1 tin jagung, dibasuh dan ditoskan
  • santan pekat 2 cawan
  • 1 keping manisan aka nise keping
  • Daun pandan
  • Gula 3 sudu
  • Tepung jagung 1 sudu dicampurkan air dahulu sedikit

Cara-cara

  1. Jagung dalam tin direbus hingga betul-betul empuk dengan air. Air dimasukkan separas dengan jagung.
  2. Kemudian cairkan nise dalam rebusan tadi
  3. Masukkan santan bila nise dah cair serta daun pandan
  4. Kemudian masukkan tepung jagung dan gula
  5. Bila dah sebati, baru masukkan durian.  Nak lama2 pon boleh biar durian sebati dalam bubur.
  6. Boleh dihidangkan

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: