Neither a tempe nor khir toyo fan!

Aku memang bukan orang yang suka makan tempe, tapi bila berbual dalam facebook dengan kawan-kawan matrikulasi pasal makanan, aku rasa nak makan sambal tempe goreng.  Farrah, kawan aku dari Pahang keturunan Bugis dan tak ada kena mengena dengan khir toyo atau orang jawa sangat suka sambal tempe goreng (actually dia suka makan semuanya tolak batu dengan kayu).

Tak susah juga nak cari tempe di kedai cina.  Sebab kat sini 2.3% dari 16juta penduduknya terdiri dari keturunan Indonesia, selepas Turki (2.31%).  Actually aku terkejut orang Indonesia lagi ramai dari Morocco (2.1%) sebab rasanya macam nampak lagi ramai keturunan Turki dan Morocco.  Balik pada cerita asal, jadi tak susahlah nak cari tempe sebab populasi orang Indonesia yang ramai di sini.

Bahan-bahan dan cara-cara

  1. Tempe-dipotong dan digoreng hingga agak garing~
  2. Kacang-digoreng~
  3. Ikan bilis-digoreng~
  4. ~ Semua digoreng asing-asing
  5. Bawang merah, bawang putih dan lada kering diblender dan ditumis
  6. Selepas naik minyak, masukkan gula sesudu dan tambah sedikit air
  7. Masukkan tempe, ikan bilis dan kacang goreng
  8. Gaul hingga sebati dan agak kering


2 responses to “Neither a tempe nor khir toyo fan!

  • zue comelz

    hi kak yani…

    sodapnye masak2 kat blog kak yani ni…nyum2…menyelerakan! hihi
    kalau kite duk ngan kak yani ni, sure dah semakin gemok kite. hihi.

    • Riani&Ridzuan

      hi zue.. seb baik tgk je ek.. masak la skang xdek buat ape selain nk nulis result pahtu kebosanan takleh g memana, bukan mcm duk malaysia, leh merayap g midvalley ke, mines ke, balik kg ke mcm ko..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: