Mencintai bukan yang kita sukai

Hmm susah ni topik ni.  Untuk aku le.  Kenapa aku cakap macam ni? Aku memang tak ada hobi atau kerja yang aku suka sangat2, semua sama rata; menjahit, memasak, ambik gambar, shopping dan travel.  Tak ada yang lebih2 melainkan semuanya aku suka.

Tapi bagaimana dengan kerja aku sekarang? Sukakah aku? Cintakah aku pada kerjanya?

Sebenarnya aku dah hilang tumpuan untuk buat kerja menulis.  Mungkin kurang motivasi, asyik tengok nombor je atau mungkin tak menarik sangat bila nak tulis.  Aku suke membina model, suka bila dah jadi tapi bila nak tulis, haiisyy rasa hati pun tak ada hati dah.  Lagi-lagi aku kena cari journal untuk refer, carik lagi.. baca lagik.. dan nak faham, mungkin belum sampai ke level supervisor (itulah research~You start your research when you finish your PhD).

Kagum aku ngan orang lain yang boleh menulis setulis-tulisnya paper.. Adakah sebab mereka dah tahu gaya penulisan? mungkin mereka sudah menempatkan perkara itu di lubuk hati mereka? Kenapa bukan aku? Jadi aku bertanya diri sendiri pada saat ini, apakah yang perlu aku lakukan untuk mencintai sesuatu yang aku tak sukai?

faktor-faktor aku kurang kecintaan pada keje:

Aku dah tak segagah waktu zaman anak dara, bila kerja boleh dilakukan 24 jam sehari ~Owh takleh salahkan family sebab husben aku banyak tolong aku buat model tu.  Hmmm actually 2 org le buat research nih..

AKu asyik sibuk memeluk anakku dan memanjakannya sampai aku takdek masa nak buat research? ~Isy ada plak.. anak le yang buatkan aku gembira bila balik rumah.  Kalau tak ada anak, mau bosan hati ni.. bila balik ada gak yang boleh dimarah (sayang lee).. boleh gak peluk2..

Aku asyik main facebook~jangan2.. kalu tak nanti mau bosan idup nih mcm frog under the tempurung.

Blogging ~aik nak marahkan blog, nilah tempat nk tulis progress hidup..

Aku sendirilah yang salah ek ~tak reti nak prioritize kerja. Aku mesti pegi kelas menulih nih..

Tapi hidup memang penuh dengan liku2nya.  Kena sabar selalu.  Kadang-kadang kat atas, kadang-kadang dibawah tapi bila dah habis, mungkin jumpa kepuasannya : ) Yes thats right! satisfaction in life!

Aku dah ketemu jawapannya!

Hik hik hik.. gambar berangann…

26 Ogos 2010

Meeting with co-sv and sv from 3.30pm sampai 5.50pm.  Lemau sebab banyak yang dibincangkan.  Especially materials and methods part.  Banyak betul komen, tapi alhamdulillah aku boleh follow apa dia mau sebb aku bawak recorder!!! hihihi…

Menulis nih katanya susah gak untuk pahamkan orang, dan akan dipelajari melalui pengalaman.. Insyaallah cuba lagi.  Aku mesti cuba dengan sungguh2.  Bosan SV aku dgn aku yg lembap nih, tapi xpe, hero xgaduh!!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: