‘Ain !!!

Selepas ke audiologisch centrum untuk test ‘Ain, kami telah menerima report (dlm bahasa dutch~ alhamdulillah, google translate sangat menyenangkan hati) mengenai ‘Ain. Aku cuma boleh beritahu, alhamdulillah, rasanya tak ada yang pelik. Mungkin skill berkomunikasi belum ada, dan juga ada sedikit kerisauan dalm hearing test.

Aku nak hantar ‘Ain ke play group, tapi dinasihatkan agar hantar ke special school for communication (Pinto di Arnhem). Jauh Arnhem tuh, kalau naik bas, adalah 35 minit nak sampai. Aku masih belum ambil maklumat tentang sekolah tu, sebab aku nak tunggu sampai ‘Ain 3 tahun.

‘Ain ada tunjuk improvement dari masa ke semasa. Lebih faham arahan ringkas dan arahan yang biasa dia dengar (ambil kerusi, carikan botol susu, pilih nak makan cornflakes mana). Malah, sudah jelas memahami siapa ayah dan siapa mama. Kalau nampak aku, dipanggil mama, kalau nampak Due dipanggil ayah. Perkataan yang dia keluarkan pun macam2 bahasa. Bahasa melayu, inggeris dan Dutch. Tapi yang pasti, masih baby talk dan menyanyi bila senang hati. Kalau perkataan yang biasa digunapakai penuh bermakna: Make (makan), duduk, susu, baby,bunyi binatang (kucing, anjing, lembu, biri2, ayam), nama makanan (epal, oren, pisang, aiskrim). Paling menarik, walaupun tak memahami penggunaan nombor, ‘Ain kenal nombor 1 sampai sepuluh dlm 3 bahasa, dia juga boleh tahu huruf jawi dan abc bila ditunjukkan.

Nampak Áin pun suka berkawan dan nak join kelompok kanak-kanak yang lain. Memang aku sangat gembira tengok perubahan itu. Alhamdulillah. Kena lah cuba stimulate sikit2 komunikasi tuh.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: