Bila ‘sharing is not caring’

Sebenarnya aku terpanggil nak mencoret sikit pasal sharing link kat facebook. Bukan aku jer yang rasa tak selesa tapi rasanya ramai juga yang begitu.

Hari ini seorang teman telah sharing satu link:

Link tentang kerja tak senonoh budak sekolah (rasanya pakwe dan makwe) beraba (jgn tnya apa) tanpa segan silu dalam kelas, siang dan terang2.

Sebulan lepas seorang teman telah sharing satu link:

Gambar kemalangan ngeri di highway. Mayat terputus sana-sini sangat jelas kelihatan.

Owh apakah yang telah jadi pada semua orang?

AKu tahu tujuan baik untuk menunjukkan

1) Bahawa muda-mudi zaman sekarang runtuh akhlaknya. Tapi???

Rasanya video itu sungguh tak senonoh, malah kalau orang belum kahwin tengok, hiiiii… banyak yang menonton berulang kali. Maka timbullah nafsu buta.. owh tak baik aku tulis panjang-panjang lagi. Jadi apakah motifff sharing???

2) Memandu secara berbahaya boleh membunuh. Tapi???

Aku rasa kalau tunjuk kereta remuk, bas hancur oklah. Tapi tunjuk gambar mayat2 bergelimpangan di sana-sini. Kalau anda yang mati di tengah jalan, dgn pakaian tak menutup aurat, malu tak anda? Aduhh.. sedih sungguh aku dengan orang yang share link2 dan gambar ni. Bila aku baca blog saiful islam, katanya mungkin mata kita bukan mengambil iktibar gambar sedemikian, tapi untuk melampiaskan nafsu mata untuk melihat perkara mengerikan.

Jadi, kalau nak sharing, fikir-fikirlah apakah motif anda mnunjukkan link tersebut.

p/s: sharing aurat pun tak elok juga. Fikir-fikirkan…

 

 

 


4 responses to “Bila ‘sharing is not caring’

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: