Suami saya sudah terer siang ayam!

Alhamdulillah

Semalam berjaya menyuruh suamiku tersayang siang ayam. Dia pernah siang sebelum nih, terkial-kial nak buat. Tapi berjaya jugak.

Kisahnya aku baru balik dari ofis, jam 6.30malam. Hati ingin nak masak ayam kurma. Ayam dah ada tapi blum dipotong lagi. Jadi aku dengan berat hati pun berkata:

“Abang, tolong siang ayam.”

Tiba-tiba dia muncul di dapur, “Mana ayamnye?”

Ahaks… suka hati. Malam tuh kami kekenyangan makan nasi berlaukkan kurma ayam dan kubis goreng!

Sebenarnya aku tak pernah nak suruh suamiku tolong di dapur sebab aku pun tak tahu apa yang dia boleh tolong. Tapi sebenarnya baru aku sedar, dia dah pandai macam2 sejak berada di bumi orang. Dari jaga anak, basuh baju, lipat kain, kemas rumah, basuh pinggan-mangkuk & belanga, baiki basikal, pasang itu ini dalam rumah dan pandai beli basic groceries tanpa aku tulis apa yang aku mahu. Banyak kemajuan yang telah dicapai, bangga kejap dengan dia, heheheh… Ini semua dilakukan meskipun dia sibuk bekerja di rumah (dia masih kerja dengan company lama).

Meskipun ternyata lelaki kelantan amatlah tidak reti buat kerja rumah (amboi mengata org kelate sndiri), tapi suamiku telah menyangkal segalanya.

Jadi buat abang aku di bumi australia tuh, tolong2 lah isteri didapur yer!!


6 responses to “Suami saya sudah terer siang ayam!

  • Farina

    Itu memang kes biasa bagi suami-suami yang tercampak ke luar negara kot. Husband saya kat Malaysia tak pernah tolong saya langsung. Tapi duk kat sini dah pandai masak simple2 and leh lah harap bila mintak tolong sikit. Tapi still kena bersuruh gaklah. Hahaha.

    • Riani&Ridzuan

      Bagus2.. dia memahami dn sayang bini.. lagi2 bila ngandung, mesti tmbh prihatin.. Alaa.. sama je suami kyani, kna bersuruh gop. Ckp lapik2 xpaham, kalu nk suruh basuh pinggan bgtau jer, “bang, tulong basuh pinggan. Sy malas”.

  • hah

    hemm… mu amik statement mano tu yanie..hehe..’Meskipun ternyata lelaki kelantan amatlah tidak reti buat kerja rumah’. Hehe…sian kt laki i tau..dia x termasuk golongan ituw..rajin sampai ada org tanya my sil depan aku..’adik mu ko tu? tolongla ejas ko adik aku’. terbeliok jugop mato aku..’sori yer ituw bininyer…dan itu anoknyo’ ngeh ngeh ngeh.

    • Riani&Ridzuan

      Hahahah…. aku salute laki mung. Dio tuh spesies RARE tau, jd bangga la mung leh husben gtu. Kalu ore klate zaman dlu dok reti wak kijo, kalu zaman lo ni mungkin reti sikit lagi kutttt… kalu abe2 aku semua, paroh2, dok reti pung kijo umah.

  • Ruziana

    Nak kn g dok obersea jugok nak soh abe rajin..huhu… Tp rajim gok bsh pingge n basuh bj…masok megi..grg telur..huhu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: