Pendidikan berkualiti: Students have rights too!

Aku berbual dengan hubby tentang kenaikan yuran pengajian di UK dan mungkin di Belanda pada kadar 100%. Ini menyebabkan pelajar mogok sebab ini akan menyukarkan mereka untuk meneruskan pengajian.

Tapi kalau di Malaysia, aku rasa masalah paling utama adalah, adakah pusat pengajian benar2 menyediakan sesuatu kursus pada tahap paling cemerlang atau sekadar menerima yuran2 pengajian? Lagi satu, adakah kita telah menyebabkan tenaga kerja yang dihasilkan tidak memenuhi standard apabila universiti secara express dibina?

Bagi aku, pelajar2 juga perlu peka dan menyuarakan pendapat mereka sekiranya para pensyarah tidak masuk kelas, mengajar tak habis silibus, mengajar tak mencapai objektif dan sekiranya kakitangan yang mengajar tidak bertauliah. Ini adalah kerana para pelajar telah membayar yuran dan seharusnya universiti bertanggungjawab menyediakan prasarana dan pengajaran setaraf dengan yuran yang dibayar.Oleh itu, seharusnya pihak universiti membuat perancangan teliti untuk sesuatu matapelajaran/ kursus dan bukan sekadar menyatakan KITA BOLEH!!

Sudah tiba masanya pelajar bangun dan menyuarakan bahawa mereka mahukan pendidikan berkualiti! Bukan sekadar masuk universiti semata-mata!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s