Kerja di rumah: Antara anak dan kerja

Kalau nak tahu, suamiku masih kerja partime dengan opis dia di KL. Jadi dia pun sibuk juga di rumah saban hari membuat kerja sebelum ‘AIn bangun dan lepas aku balik. Tapi kadang2 kami banyak kerja, boleh kerja sampai berhari-hari di opis rumah. Itulah tujuan aku dan hubby sewa rumah ada bilik lebih, supaya kami leh kerja. Memandangkan dua2 banyak guna komputer dan takkan ke lab atau tempat lain, maka bilik opis lah tempat kami ‘melepak’.

Tapi inilah bahayanya kerja depan komputer. Kalau tak kena gaya, kerja jadi lebih utama dari family. Sebab itu aku pun pergi kat opis department. Satu sebab senang nak tanya daily sv kalu ada masalah, jumpa opismate ngan lain2 kawan kat department dan yang ketiga, aku leh concentrate kerja kat opis sana, dan bila pulang aku terus tak bawak balik kerja.

Tapi adakala aku ni tak suka di opis department. Nak2 kalau time nak buat reading ke, nak ambik masa sikit atau nak cari ilham. Lagi, aku memang suka kerja di rumah sebab leh kerja 24 hours. Walaupun ada ‘Ain menggangu, kadang2 itu buatkan aku release tension kejap. Dengan kata lain, masa lebih flexible. Janji disiplin sikitlah supaya kerja dapat disiapkan.

Itu juga adalah cabaran jadi ibu. Rasanya kalau berdua tak ada masalah sangat sebab suami mesti faham kita belajar. Tapi anak takkan faham keperluan kita, bahkan kita yang perlu memenuhi keperluan mereka. Jadi, walaupun aku tak perfect, cuba jugak nak main dengan ‘Ain, cuba jugak nak uruskan makan minum, pakai dia. Make sure nak juga berada disamping dia whole time dia membesar. Sebab, kalau diingat balik, kejap je masa berlalu dan masa berlalu tak mungkin berulang lagi. Jadi take time to be the parent, walau tak good tapi cuba jugak.

Jadi, nak ada opis dan kerja macam aku boleh. Tapi kena lah bahagikan masa dengan baik antara anak, suami dan kerjaya. Kalau kerja di klinik takkan bawak balik cases kat rumah, tapi takkan balik rumah awal. Sama jugak dgn aku, mungkin ada di rumah tapi masih siapkan tugasan. In the end, kenalah list apa yang paling penting dalam hidup kita. Sebab once anak dah besar, dah tinggalkan rumah, masa tu lah rindu kat diaorang pulak.

p/s: Janji kerja.


2 responses to “Kerja di rumah: Antara anak dan kerja

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: