Weekend Challenge

Dah lama dah fikir apa nak buat untuk isi masa lapang time weekend. Jadi aku pilih perkara yang bukan sahaja bermanfaat untuk aku tapi jugak boleh kasi kenyang hubby dan ‘Ain. Disebabkan aku asyik mengulang masakan sama dan berada di comfort zone dengan masak perkara yang sama, maka aku nak mulakan cabaran; Weekend challenge aku sendiri dengan cuba memasak masakan Melayu. Ini termasuk bejenis-jenis nasi, lauk pauk, kuih muih dan macam-macam lagi.

Kalau nak tahu, aku bukanlah orang yang pandai sangat memasak tapi rasanya aku suka nak tahu cara-cara sesuatu makanan dimasak. Jadi aku cuba senaraikan masakan yang memang aku tak pernah masak dan rasa nak masak. Harap-harap leh cari bahan nak buat masakan tersebut!

Nasi/ Roti/ Mee/ Mihun

  • Nasi dagang
  • Nasi berlauk (requested by hubby)
  • Roti Jala
  • Laksa Johor

Lauk

  • Sotong masak hitam
  • Dalca
  • solok lada/ikan
  • Gulai darat
  • Kuzi
  • Kerutuk

Sayur

  • paceri nenas

gambar hiasan semata-mata

Kuih

  • Kuih lapis
  • Karipap
  • Murtabak
  • Kuih keria
  • Cek Mek
  • Lompat tikam
  • Ketupat pulut
  • pulut panggang
  • akok
  • kuih buah peria
  • cek mek molek
  • tepung pelita

Air

  • Coconut shake

Ni je aku leh fikir setakat ni. Lepas dah siap semua yang aku listkan, maka aku akan buat list baru. Nampak gaya aku gian nak belajar cara masak kuih sebab tu list dia panjang.

p/s: Challenge bermula esok!


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: