Efisyen.

 Hari ni Sv besar mai cari. Katanya dah lama tak borak ngan aku. Hahah.. bagus sungguh diaorang, kalu dah lama tak jumpa sure cari kita. Kami bincang sikit-sikit pasal research nih. Aku cakap ok la, takdeklah macam first paper yang sungguh susah itu. Konsep ekonomi yang bagi aku tak sampai dek akal. Sekarang macam bagi aku buat report assigment masa undergrad (amboi, berlagak!)

Apapun, aku dah hampir habiskan separuh pertama, yang separuh kedua akan menyusul insyaallah tak lama lagi. Nak habiskan yang kedua, aku kena tunggu separuh data dari CRV. Jadi, dalam masa menunggu data paling penting, aku dah kena menulis. Kalu tak buat apa2 lagi tak efisyen kan.

Kat sini semuanya mesti efisyen. Kerja tak yah lah bermati-matian tapi mesti efisyen. Bila aku ajukan soalan pada big Sv pasal nak buat multivariate analysis sedangkan univariate pun dah tak signifikan. Jawabnye nape nak susah2. Nape nak menyelam dalam dasar laut kalu konfem takdek harta karun.  Buat sekadar sampai univariate pun dah cukup. 

Last sebelum kuar, dia cuba nyembang dalam bahasa belanda. Nampaknya bahasa Dutch aku semakin baik, aku paham sikit2 dia cakap apa. Pahtu dia cakap, Gewoon doe! (Just do it) bila nasihatkan aku agar aku cuba je cakap Dutch.

Pastu, tengaharinya aku jumpa Sv kecik. Intro dah siap dan dia pun gembira dah setel yang tu. Pahtu, katanya, aik ni je ke aku tulis dalam materials and methods. Tu dia, straight forward dia bantai kat aku. Hehehe.. Aku cakap, yang report pasal questionnaire tu kan orang lain buat, report orang tu aku baru dapat skang. Ni lah kalu kerja guna data orang. Sambung aku, skang baru leh tambah lagi materials and methods lebih banyak. Masalah kedua ialah banyak sangat variable (almost 100) nak tulis, naik pening aku. Jadi kami berbincang apa nak masukkan dalam materials and methods. Suggest dia cuba masukkan table of result dulu. Dan ulang dia lagi, mesti jadi efisyen. Tak semua boleh masukkan. Lepas tu baru aku kena menulis kembali materials and methods.

Jadi, mesti jadi efisyen kalu buat analisis dan bila menulis untuk journal paper. Bukan mengurangkan kualiti tapi menyatakan apa yang terpenting. Yang lain2 teknik atau result tu bolehlah tunjukkan bila buat presentation atau etc.

p/s; Ya Allah, semoga aku boleh buat dengan lebih baik.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: