30 hari mencari cinta III: Mee bandung

Oleh kerana waktu berbuka dan sahur hampir, saya buat keputusan salah satu waktu kami akan makan makanan selain nasi. Jadi untuk berbuka hari ini, saya masak mee bandung Muar. Saya bukanlah orang Johor tapi pernahlah makan mee bandung di Selangor. Jadi bila masak, bolehlah nak imagine rasanya.

Resepi dipetik daripada sini. Dia masak mungkin untuk 4-5 orang, jadi kalau nak masak untuk 2 orang, kurangkan je lah bahan2.

  • 1 kg 300g mee kuning mee
  • 10 2 tangkai cili kering (buang biji dan rebus, toskan)
  • 1 labu 3 ulas bawang putih (diketuk)
  • 5 biji 1 biji bawang merah
  • ½ cawan secubit udang kering, direbus dengan secawan air (alternatively boleh guna sotong rendam, rebus juga)
  • ½ cawan 5 ekor udang hidup
  • 1 cawan daging rebus (dipotong nipis) 200g daging ayam (bahagian dada) dipotong dadu
  • Sawi (sukatan ikut suka, potong anggaran 1 inci) Tomato 1 biji
  • Kobis (sukatan ikut suka, hiris kasar)
  • ¾ – 1 cawan 2 sudu besar gula pasir
  • 3 – 4 cawan air rebusan daging 1/5 Kiub ayam
  • 1 sudu makan sos tiram
  • Telur ayam (mengikut jumlah hidangan)
  • Garam secukup rasa
  • Minyak untuk menumis
  • Lain lain perencah e.g. daging ayam, fishballs, sotong, bunga kobis, hati rebus boleh dimasukkan mengikut individual preference.
  • Daun sadri & daun bawang, jika suka (dihiris)

Tip:  Mee bandung asli tidak mengandungi apa apa yang rasa masam, so, janganlah masukkan tomato puri/tomato sos/cili sos/asam jawa. Ini akan merosakkan keaslian rasanya. Ramai orang yang pandai-pandai modify mee bandung Muar ni by adding sour ingredients. Itu yang spoil tu.

Cara memasak:

1.    Blend cili kering, udang kering & air rebusannya, gula, bawang putih & bawang merah.
2.    Pijarkan sedikit minyak didalam kuali
3.    Tumiskan bahan bahan yang dikisar. Jangan sampai garing
4.    Masukkan sos tiram
5.    Masukkan udang, daging rebus (dan bahan no. 15 jika ada).
6.    Masukkan batang sawi dan air rebusan daging dan garam. Biar sehingga pekat

Tip: Untuk menghidang (Mee bandung ni tak sedap masak in bulk, so kenalah “bancuh” sepinggan-sepinggan.)

1.    Ambil sedikit kuah (dan rencahnya untuk satu orang makan)
2.    Panaskan kuah dan masukkan sebiji telur, sehingga separuh keras.
3.    Masukkan sayur dan bila agak lembut, masukkan mee kuning untuk satu orang makan
4.    Masukkan kedalam mangkuk leper, telur letak diatas, taburkan daun sup & daun bawang, jika suka.
5.    Hidangkan.

p/s; Pendapat saya=Saya betul2 follow cara masak. Memang menjadi. Masakan simple yang tak muak dan sedap.

Advertisements

3 responses to “30 hari mencari cinta III: Mee bandung

  • husna

    kak cheq, nk try la resepi mee bndg kak cheq ni =) nmpk sggh mnyelerakan =) nway, slmt mnjlni ibdah puase, semoga diterima olehNya, ameennnnnn

    • Riani&Ridzuan

      Try la.. bagus makan mee, sup etc. Leh letak byk vege + healthy. Kitaorg rasa sebu kalu mkn buka n sahur nasi. tu yg tukar menu tuh.. Ya, same to you, selamat berpuasa. Rajin2 le masak utk husben, sure laaagi dia syg!

  • husna

    hahahahha …alhmdllh..so far spnjg rmdhn ni mmg masak jer..baru sekali makn kt luar,,tu pun sbb ade siblings outing….suami sy tu cerewet bab2 makan,,sume nk kena ngn tekak kedahan die jer..tu yg always masak jer

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: