Raya oh Raya: Raya Rayi di Holland

Alhamdulillah, aidilfitri menjelma sudah. Walaupun sedih sebab Ramadhan telah berlalu (dan tak tahu akan jumpa lagi tak), tapi raya tetap disambut sebab meraikan kejayaan Ramadhan kali ini.

Buat kesekian kalinya, saya beraya di Belanda. Tahun lepas kami kesunyian dan beraya semacam satu hari yang cukup menyedihkan. Kali ini, tahun ini dan pada saat ini saya sungguh gembira dan bersyukur sebab memilih untuk tinggal di Wageningen. Biar pun sungguh kecil pekan ini, tapi rasanya sibuk seumpama tinggal di KL. Undangan makan-makan tak putus-putus. Bukan setakat waktu bulan ramadhan, tapi juga bulan Syawal.

RAYA PERTAMA

Raya pertama, suami tertinggal solat Aidil fitri sebab salah informasi dari persatuan pelajar islam. Jadi sungguh sedih perasaannya pada pagi itu.

Lepas dia pulang, kami beramai-ramai ke rumah Fas dan mamat untuk beraya.

Kemudian, kami berbasikal beramai-ramai ke rumah kakak sulung (Kak Mai) dan Fadzli.

Lepas dah makan kenyang-kenyang dan borak manjang, kami beredar ke rumah mbak Rina untuk merasa masakan Indonesia pulak.

 

RAYA KEDUA

Kami berkesempatan ke rumah Yana dan uncle Joe di Rotterdam. Kami sewa van, dan Asyraf yang jadi driver. Memang seronok sangat sebab kali ini kami tak naik train, dan hanya rilex atas van je.

Kemudian bershopping di Toko Rotterdam. Macam-macam benda pelik jumpa dan paling best, jumpa jugak kaya idaman hati!!

RAYA KELIMA

Open house rumah Asyraf dan Khalilah. Sehari kami di sana, dari lunch hingga dinner. Memang melampau raya kali ini!

 

RAYA KEENAM

Beraya di rumah Mustafa dan Diana (orang Belanda Muslim). Gambar tak ada, dengan Naim. Annti dia dah post dalam FB baru leh tunjuk.

p/s; Alhamdulillah, rezeki banyak. Kenyang sungguh seminggu nih! Dan paling best tak yah masak!!!


2 responses to “Raya oh Raya: Raya Rayi di Holland

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: