Resubmission

Selepas mendapat respon dari reviewer, secara positif, kita boleh mengambil langkah seterusnya iaitu samada mahu menjawab soalan reviewer tersebut atau cuba submit manuskrip ke jurnal lain.

Sekiranya mendapat komen moderate atau minor revision, maka kita boleh terus menjawab persoalan yang diutarakan oleh reviewer terbabit. Bergantung pada jenis jurnal yang kita pilih, reviewer mungkin diantara 2-6 orang. Saya cuma perlu jawab 2 reviewer, dan mendapat moderate revision. Sekiranya major revision, biasanya ini bermaksud jurnal terbabit menolak manuskrip kita, tapi tak sanggup nak tolak mentah-mentah dan masih beri peluang.

Apa yang saya belajar dari cara menjawab reviewer adalah

  1. Jawab dengan cara berhemah dan baik. Sentiasa ucap thank you atau gunakan perkataan please.
  2. Mesti ada perkara yang kita tak mahu ubah, jadi cuba sedaya upaya untuk tidak ubah dan berikan sebab. Tapi adakala takkanlah semua pun kita nak bantahkan. Jadi kalau nak buatkan reviewer gembira, kita bolehlah pilih untuk terima cadangan mereka macam ubah tajuk ke.
  3. Bila nak jawab soalan reviewer lebih baik kita buat secara berkumpulan, atau mesti ada seseorang yang boleh review apa kita jawab dengan kritikal. Jadi takdelah kita merapu je nak menjawab.
  4. Kalau perlu manuskrip dihantar pada english corrector, hantarlah. Yang pasti ini akan memudahkan reviewer dan pembaca lain untuk membaca manuskrip kita.
  5. Mesti pastikan line jwapan tu sama dengan apa yang kita tulis dalam manuskrip.
  6. Pastikan semua reference cukup dan betul. Biasa reviewer akan ambil satu atau dua reference secara rawak untuk pastikan kita tulis dengan betul baru mereka akan baca manuskrip kita.

Itu sahaja pengalaman saya untuk dikongsi.

p/s: resubmission hari ini. Alhamdulillah!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: