Mengidam bahagian 1: Udang kara bakar

Yep, saya ketinggalan bab mengidam sebab saya sudah masak perkara yang saya rasa saya mesti nak makan sebelum saya tahu saya mengandung. Nak masuk trimester ketiga, saya mula mempunyai keinginan untuk makan sesuatu yang saya tak pernah makan.

Masa pergi ke Utrecht, saya jalan-jalan ke pasar dan jumpa udang kara (lobster!) oooo mata melilau tengok gerai lain, tapi hanya satu saja gerai yang jual udang kara tu. Sama macam bila saya terjumpa ikan bawal 2 minggu sebelum tu di pasar Utrecht, kali ini tanpa berlengah saya membeli 2 ekor udang kara saiz sederhana dengan timbangan 1kg (1kg= Eur12.50).

Balik dari pasar Utrecht, saya tanya suami nak masak udang tu macam mana? Biasa udang saya buat blackpepper, tapi saya pasti udang kara mesti ada caranya yang tersendiri. Hampir 2 hari juga udang kara dalam peti ais sebab saya tak tahu nak siang dan nak masak guna resepi apa. Akhirnya, lepas tengok dalam you tube cara siang udang kara dan dengan pertolongan suami, berjaya juga saya setelkan udang tersebut. Kemudian, ikut cadangan kawan saya, hanya marinate guna mentega, jus lemon dan sedikit garam. Memang simple sahaja resepinya.

53

Apa yang saya boleh kata, memang sedap udang kara bakar itu, rasa macam makan ketam tapi isinya sangat banyak. Memang tak sia-sia beli udang itu. Ada seekor lagi, kemungkinan saya akan grill juga 😉

p/s: silalah cuba yer

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: