Meat balls yang sedap

Kali ini saya nak memperkenalkan Ain dengan meat balls supaya Ain nak cuba makan. Biasa Ain tak nak cuba, jadi kalau libatkan dia dalam menyediakan meatballs, tentulah dia gembira dan nak mencuba.Lagi satu, Ain sudah mula berminat nak masuk ke dapur dan nak buat macam-macam. Jadi apabila minat itu timbul, saya cuba pupuk lebih lagi. AYah pulak hanya berhajatkan Ain yang pandai basuh pinggan šŸ™‚

Resepi meatballs itu diambil dari sini. BAhan-bahannya adalah:

  • 225 g ground beef
  • 1 clove garlic, minced
  • 1 eggs
  • 60 g freshly grated Romano cheese (letak cheese mana2 yang ada dalam peti ais)
  • 3 g chopped Italian flat leaf parsley
  • salt and ground black pepper to taste (Dalam 1/2 ke 1 sudu besar )
  • 45 g stale Italian bread, crumbled homemade bread crumb ( jangan main2, roti yang saya buat sendiri, dibakar dalam oven dan diblend)
  • 180 ml lukewarm water
  • 120 ml olive oil
Cara buat
  1. Combine beef, in a large bowl. food processor. Add garlic, eggs, cheese, parsley, salt and pepper.
  2. Blend Add bread crumbs into meat mixture. Slowly add the water 1/2 cup at a time. The mixture should be very moist but still hold its shape if rolled into meatballs. Shape into meatballs. Saya juga ta,bah olive oil dalam adunan ni (salah masuk 120 ml tu, jadi saya tak letak air banyak pun. Alhamdulillah, menjadi meat balls dan memang sedap dan lembut)

20130118-152950.jpg

Gembira anak mama boleh tolong buat meat balls. Sampai habis dia gentel Saya sangat berpuas hati!

  1. Heat olive oil in a large skillet. Fry meatballs in batches. When the meatball is very brown and slightly crisp remove from the heat and drain on a paper towel. (If your mixture is too wet, cover the meatballs while they are cooking so that they hold their shape better.) (Saya goreng sekejap sahaja dengan api sederhana sebab lepas goreng nak masukkan dan reneh di dalam kuah spaghetti Bolognaise)

 

Enak dimakan bersama spaghetti Bolognaise (versi vegetarian).

20130118-152850.jpg

p/s: Ain teruja nak cuba meatballs dan selepas cuba, katanya sedap.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: