sate

Sumber http://resepipenjaja.blogspot.nl/p/sate.html

Bahan
1 kg daging lembu/isi ayam
300-400 gram gula pasir
1 sudu makan garam

Bahan rempah (dikisar halus)
5 batang serai
1/2 inci lengkuas
1/2 inci halia
1 sudu makan ketumbar
1 sudu makan jintan manis
2 sudu makan serbuk kunyit

Cara membuatnya
Potong dadu/nipis daging, rendamkan dalam air sekurang-kurangnya setengah jam. Toskan daging yang direndam kemudian gaulkan rata bersama gula pasir, perapkannya setengah jam.
Pastikan dikisar halus bahan rempah dan gaulkan bersama daging yang telah diperap bersama gula tadi, tambah garam dan gaulkan rata. Perapkan lagi sekurang-kurangnya satu jam.
Cucuk daging dengan lidi buluh dan sedia untuk dipanggang

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: