Category Archives: Eye on gadgets!

Two become one.

Aku adalah blogger friendster sebelum aku mulakan blog wordpress. Aku nak gunakan blogspot, tapi rasanya tak mungkin mereka akan bergabung, tapi mana tahu akan datang kan. Jadi aku disinilah, wordpress.com.

Apapun, hari ini aku baca announcement dari wordpress, blog di Space (live.com) boleh dipindahkan kepada wordpress.. Waahhh.. Suka hati aku. Sebab aku gunakan space untuk blog modeling (private). Taklah susah2 nak manage banyak blog. Korang takkan baca pun cara2 model dibina, takkan ada pun sbb dah dprivatekan. Sama jugak, ada banyak coretan aku yg diprivatekan. Malu nk kasi org baca.

Senang je nak pindahkan space ke WP, ikut instruction pastu terus siap. Make sure simpan back up  dalam pc ler..

Kalau korang tanya aku kelebihan WP? Baaaanyak kelebihan dari friendster dan space tuh. Lebih flexible, cun melecun.. Tapi berbanding blogspot, rasanya sama jer. Stats ada jugak, aku boleh tahu gak sapa refer aku, tekan aku, keyword org guna nak cari blog aku. Post boleh jadi private, guna password so audience boleh jd macam2. Aku tak sure plak blogspot ada links, ada kot. Xyah ada, follower ada jadi daa.. Kekurangannya? Aku rasa background theme WP huduh, tapi baru2 ni dh boleh customize. Header kecikkkk… Pastu takleh follow mcm blogspot. Ni lah major factor aku nak ke blogspot.

Apapun, mana2 blog boleh. Sebab yang nak baca diri sendiri jugak kan.

Sekarang, aku ada 1 blog. Senang hati nak manage.

Hari2 cerita pasal manage, tapi kerja tak jalan2. Pemalas betul.

p/s: hari2 skarg malas sbb sejuk.

Advertisements

Using Endnote Web, Endnote or both?

I was asked to start using Endnote to manage my references. It was always tough to learn new things. But it was always a headache when I have to cite many references and started to lose count of the numbers. At the end of any writing, the headache becomes obvious when you are stumbled with an author who published many paper on the same year, and you cited all of it. As for me, making sure that all of the references are manually formatted as perfect as possible, is totally a nightmare!

I heard about Endnote since 2 years ago, but started to use it since 2 weeks ago. I started by opening an account with Endnote web, and filled it with all the references I used.

EndNote Web® is a Web-based reference organizer and writing solution, fully integrated with ISI Web of Knowledge®. ISI Web of Knowledge users have free access to EndNote Web, making exploring research literature and writing papers easier and more seamless.

–> You read it right. If your library is using ISI web of knowledge as the main database, then you can have a free Endnote web account.


When I started to use it, it took some time figuring how it works, but I can say it is relatively easy.

I installed the endnote web plug in to my laptop and pc too.

Then I installed the endnote both in the office pc and my laptop at home.

The fun part of making the endnote web as the centre of managing the references is the ability of it to import and export the citations, to and from the endnote. The other advantage of the end note web is, you don’t have to bring your laptop anywhere. You can cite straight away from end note web (using endnote plug in), and you can also save/import these citations to your endnote (in the pc and laptops). How cool is that?

So, I asked myself. Do I want to use endnote web or endnote? Or both?

It was a hassle to do the reference importing and exporting. So, I’ll stick with the endnote web. Why? First, internet connection is always good and fast, so accessing the webpage won’t be a problem. Second, If I ever travel to somewhere without my laptop (where internet is available), I’m sure to have these references when I need it.  Third, I’ll just stick to one account than 2 pcs. Its far more manageable.

I tried citing using Endnote web just now.

Really happy about it.

p/s: I’m not paid for writing this ok!


Google Chrome untuk cari maklumat dalam Bahasa Belanda

Kali ni aku nak beritahu pasal Google Chrome. Aku kena cari input dalam bahasa Belanda. Jadi aku hadapi masalah nak faham bahasa Belanda.  Oleh itu, atas syor hubby, aku start guna Google Chrome.

Kenapa?

Sebab Google Chrome boleh alih bahasa bahan-bahan bacaan dalam bahasa belanda ke bahasa yang kita suka.  Seperti juga aplikasi Google translate, yang ni bila buka website yang bahasa Belanda, boleh automatik ditukar ke bahasa Inggeris atau bahasa lain yang kita mahu.

contoh;

Perhatikan, bahasa ditanda adalah Dutch, tapi webpage ni dah di alih bahasa ke bahasa Inggeris.  Lepas tu klik mana yang kita mahu, dan pastikan kita benarkan pop-up dari website tersebut.

Gambar pertama masih lagi input dalam bahasa Belanda,.  Tapi kemudian secara automatik, bahasa Belanda sudah ditukar pada bahasa Inggeris dalam beberapa saat sahaja.

Aku juga guna Google Chrome untuk isi borang dari website bahasa Belanda, atau mencari apa sahaja berita dalam Bahasa asing supaya tahu apa yang berlaku di sekeliling.  Aku juga cuba gunakannya untuk website Maarktplaats, http://www.9292ov.nl dan hasilnya aku tahu dan boleh faham isi kandungan website tersebut.

Oleh itu, bagi mereka yang mahu bertandang ke Belanda, boleh gunakan Google chrome, download secara percuma di internet dan Insyaallah anda akan segera faham isi kandungan website!